El lloguer d’habitacions: el mercat busca solucions

per | 26/05/2023 | Opinió

En els darrers anys, la demanda d’habitatges de lloguer ha crescut de manera significativa. Aquest increment es deu a una combinació de factors, entre els quals destaca una oferta limitada. Molts propietaris han decidit retirar els seus immobles del mercat de lloguer per la manca d’incentius fiscals i la inseguretat jurídica, mentre que altres han optat per vendre’ls. A més, l’accés a la compra d’habitatges s’ha complicat per la precarietat laboral dels joves, que tenen dificultats per estalviar i accedir a hipoteques, agreujat per l’augment dels tipus d’interès i la inflació.

Aquesta situació ha provocat un augment de la demanda de lloguer, mentre l’oferta es redueix, creant la tempesta perfecta per a l’augment dels preus. No obstant això, hi ha un límit natural: la renda disponible de les famílies. Quan els preus del lloguer esdevenen inassumibles, els llogaters busquen alternatives, com ara compartir habitatge.

A l’Alt Penedès, el lloguer d’habitacions ja representa més del 20% de l’oferta de lloguer residencial, amb preus que ronden els 400 euros per habitació. Aquest tipus de lloguer, sovint en habitatges amplis amb zones comunes generoses, s’ha convertit en una opció atractiva per la seva rendibilitat i per no estar subjecte a les restriccions de la Llei d’Arrendaments Urbans. Així, l’economia del mercat troba solucions allà on les polítiques públiques no arriben, complint la teoria de la “mà invisible” d’Adam Smith.

Aquest fenomen, que ja està prenent força a la regió, il·lustra com els canvis en el mercat poden oferir alternatives enmig de les dificultats per accedir a un habitatge.


Article d’opinió escrit per Rubén Llach, codirector de Llach Serra & Associats, vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida.

Publicat el 26 de maig de 2023 a la secció d’economia de El 3 de vuit.